2017. július 13., csütörtök

Vajas kenyér készítése és veszélyei

A következőkben a vajas kenyér helyes készítésére, elfogyasztásának mikéntjére és a vele járó veszélyekre szeretném felhívni a figyelmet.

A vajas kenyér, mint étel, származása nem tisztázott. Mármint a világ számára. Mi Magyarok tudjuk, hogy ez is magyar származású étel. Bár a Biblia is tesz említést "vaj"-ról, de nekünk 1395-ös keltezésű írásos bizonyítékunk van a magyar "vaj" szó említésére, tehát a vajas kenyérről mint sok minden másról is gondolhatjuk (tévesen) azt, hogy magyar.

A vajas kenyér széles körben terjedt el és vált a különböző nemzetek ételévé.
Kínában például úgy hívják, 面包和奶油, míg Szomáliában kibis iyo subagga a neve. Ha pedig malajálam nyelven szeretnénk vajas kenyérről beszélgetni, akkor jó ha tudjuk, hogy ők അപ്പവും വെണ്ണ-nek hívják.

A vajas kenyérnek különböző változatai léteznek, de mi most jelen esetben az ősi, mi magyarok által (kitalált) közkedvelt formáját fogjuk elkészíteni, amelyhez a hozzávalók a következők:

- Kenyér
- Vaj
- Sóbors


Mi most egy darab vajas kenyér elkészítését és elfogyasztását kísérjük végig. Amikor majd a gyakorlatban használjuk az itt olvasottakat, készítés előtt mérjük fel, hogy hány ilyen adag ételre lesz szükségünk éhségünk kellő mértékű csillapításának érdekében. Nyilván ez emberenként változó mennyiség. Elképzelhető, hogy kettőt kell készítenünk. Vagy hármat.

Első lépés!
Bontsuk ki a vajat és keressünk egy kenő kést. A kés pengéje legyen magas, könnyebben tudunk vele kenni. Amire figyelni kell:
Fontos! A kenyérnek CSAK AZ EGYIK OLDALÁT kenjük meg!
Ezen a ponton nagyon könnyű elrontani. Ne próbáljunk hősködni. Ne siessük el a dolgot. Lazítsuk el az izmainkat és ezzel a laza mozdulattal a kenyér egyik vége felől a másik vége felé mozgatva, a kés és a kenyér által bezárt 30-45 fokos szögben tartva a kést, kenjük rá a vajat a kenyérre. Fontos, hogy a kenyérre kent vaj vastagsága ne haladja meg a 2-4 millimétert.


Hmmm. Ugye milyen jól néz ki? Összefolyik az ember szájában a nyál egy ilyen szépség láttán!
Ha megvagyunk, tegyünk rá sót és borsot az általunk helyesnek vélt mennyiségben. Egyébként tehetnénk rá zöldséget, halat, vagy bármit.

De mint említettem korábban, mi most a magyaros verzióval foglalkozunk. Tehát ott tartunk, hogy elkészült az étel, felkészültünk annak elfogyasztására.

Ami kis gyakorlást igényel, a vajas kenyér tartása, annak elfogyasztása közben. Ne ijedjünk meg, hamar elsajátíthatók a mozdulatok. Kis gyakorlás után már rutinszerűen menni fog.
A vajas kenyér helyes tartása a következő (bal oldali kép):

A mutató ujjunkkal és a hüvelyk ujjunkkal fogjuk meg a kenyér két oldalfelező pontját. Ne szorítsuk! Csak tartsuk lazán! A kenyér kezünk felé eső fele feküdjön fel a két kenyeret tartó ujjunk által kialakított körívre. Ha némi gyakorlás után nagyjából azt látjuk magunk előtt, amit a bal oldali képen is látunk, akkor megkezdhetjük az étel elfogyasztását.

Bármennyire is profik vagyunk, sajnos előfordul, hogy a kezünkből kicsúszva a vajas kenyér  engedelmeskedve a gravitációnak, függőleges irányú, gyorsuló mozgásba kezd. Vagyis leesik. Ezzel vigyáznunk kell nagyon. Ugyanis a vajas kenyér minden körülmények között, ösztönösen, a megkent oldalával érkezve tompítja a zuhanás erejét.

Ez problémát jelenthet ha mondjuk éppen úszás közben elejtjük a vajas kenyeret, hiszen vizes lesz a vajas fele. Vagy ha éppen gyomorműtétet végzünk, akkor a kenyér a vajas felével érkezik a betegbe.

Szintén sűrűn előforduló probléma, amikor ejtőernyőzés vagy bázis ugrás közben a nem megfelelő kéztartás miatt elejtjük a vajas kenyeret. Csomó macera van vele. Tetőre esik, be kell csengetni a házba, felmászni érte....stb.


Mint látjuk a vajas kenyér fogyasztása az mellett, hogy egy rendkívüli, nem minden napos gasztronómiai élmény, bizony rejt magában veszélyforrásokat, amelyekre nagyon is oda kell figyelnünk.

Remélem nem vettem kedvét senkinek a fenti remek étel elkészítésétől. Azt gondolom, hogy kellő felelősséggel, a szabályok betartása mellett elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket!

Köszönöm a figyelmet!
Yamm!





2 megjegyzés:

  1. xD ekkorát még sosem nevettem :DD

    VálaszTörlés
  2. Zseniális tutorial. Bár szerintem ez a cikk is csak egy elterelés a titkos Vajas Kenyér Háttérhatalomtól. Beszél róla, látszólag jól körüljárja a témát, elhint egy-két trükköt, hogy azt higgyük már egyetlen kérdésünk sem lehet; mesterien kijátszva a tudatalattinkat, hogy az igazán fontos kérdést amit évezredek óta próbálnak elnyomni bennünk, sose tegyük fel, pedig végig ott motoszkál az fejünkben csak sose merjük kimondani, hogy amikor gödröcskés a kenyér és olyan holdlyukacskák tátongnak csupasz felületén, szabad-e a kis lyukacskákba a vajat fordított teáskanálheggyel beletogykorászni, a hepehupákat simára glettelve a gödrök geometriájából adódóan a 2-4mm-es vastagságot be nem tartva?

    Úgyis törölni fogják a kommentem a hatalmisták, látom ahogy figyeltek a szagelszívón keresztül, de addig is talán pár tudatlan polgár szemét felnyithatom vele.

    VálaszTörlés