Hol van az a határ amikor egy burger gourmet vagy nem gourmet?
Ugye a gourmet szó, definíció szerint annyit tesz, hogy jó minőségű és/vagy egzotikus alapanyagokból készült ételről beszélünk.
Oké! Ezek után ha azt mondanám rakjál össze egy gourmet burgert, akkor mit tennél bele?
Szőlő levelet? Cápa szemet? Okra salátát? Filézett kacsacsőrű emlős herét?
Buggyantott kolibri tojást?
Szerencsére ezen nem nekünk kell gondolkodnunk. Megteszi helyettünk más.
Például a fesztiválokon, rendezvényeken is vendégeskedő Piknik UtczaBár food truck tulajdonosai.
Kétféle hamburgert árulnak:
- Chili-Mango (1800Ft) - Angus, chili-mango szósz, BBQ, zöldsaláta, cheddar
- Surf & Turf (2000Ft) - Angus, garnéla, habanero, mayo, passata, zöldsaláta, kéksajt
Magam sem találhattam volna ki jobbat.
Első blikkre túlárazottnak tűnik, de az alapanyagok láttán ez az érzésünk hamar alábbhagy. Jómagam nagyjából ilyen hozzávalókkal képzelek el egy gourmet burgert. Kivéve a BBQ szósz. Az nálam kicsit kommersz gourmet-nek. Pláne a chili-mango szósz mellé.
Nézzük őket egyenként...
Surf & Turf:
Szóval van egy ilyen burger, amelynek minden összetevője a kedvenceim közé tartozik egyenként. A kéksajt, habanero, garnéla trió remekül hangzik még hamburger nélkül is. Egyébként is éhes voltam, de így már pláne alig vártam, hogy a gondos kezek alatt készülő gasztro-felhőkarcolóval közeli kapcsolatba kerüljek.
Kérdésünkre, hogy a habanero milyen koncentrátumban van jelen, azt a választ kaptuk, hogy "nem erős a szósz".
Egy gourmet burgernél azt gondoljuk, hogy alap a szaftos, tökéletes hús és a lepirított zsemle. Ez meg is van. Tökéletes. Amire nagyon kíváncsi voltam, hogyan működik együtt a kéksajt, a garnélával, habanero szósszal az Angus mellett.
Azt kell mondjam nagyon jól! Rettentő jó elegyet alkotnak ezek a hozzávalók. A garnéla nagyot roppant, a kéksajt kellőképpen intenzív volt. Megjelent a rukkola is, mint meglepetés vendég, aminek kimondottan örültem.
Mit is mondhatnék?! A "Surf & Turf" a hamburgerek Bugatti-ja.
Ha a gasztronómiai élvezetet méterben mérnénk, akkor ezzel a Marsra száguldottam volna.
Lássuk csak mit tud a tesója, aki "Chili-Mango" néven kelleti magát...
Chili-Mango:
Ez a hamburger szép. 😊
Nagyon szép! Mondjuk attól, hogy szép még nem kell feltétlen finomnak is lennie...
Viszont finom is! A chili-mango szósz tök jó. Valami kellemes egzotikus ízt hoz.
A probléma viszont az, hogy a chili-mango szósz, cheddar, Angus csapat ellen dolgozik benne a BBQ szósz. A BBQ túl intenzív. Szerintem nem is kellene bele.
De ha már benne van, akkor lehetne kevesebb. Nagyon elviszi a különleges ízeket egy "szokásos" BBQ íz irányba. Én kihagynám belőle.
Ettől még persze maga a burger finom, szaftos, ötletes, különleges.
Szumma:
Azt nyugodt lélekkel ki tudjuk jelenteni, hogy a "Gourmet Burger" food truck jól definiálja a "gourmet" fogalmát. Rettentő jó ez a két hamburger.
A "Surf & Turf"-ben én nem bántam volna ha jobban kiérzem a habanero ízét. Akár némi kapszaicin túltengés felvállalása mellett is. Értem, értem...sokan nem szeretik az erőset. Viszont egy gyors "erős mehet bele" kérdéskör tisztázása után máris foghatna vastagabban a krémesített habanero.
Tovább megyek!
A két hamburgernek csinálnék "Hellfire" változatát ugyanazon az áron. Vágnék bele 2-3 karika nyers habanerot vagy többet (a garnélát mondjuk kivenném ilyenkor, mert értelme már nincs benne). Szerintem menne. Adnék mellé "Hellfire challenge" kitűzőt is. Tuti, hogy a félrészeg fesztiválozók azon versenyeznének, hogy kinek van a legtöbb kitűzője.
Száz szónak is egy a vége...vagy egynek száz vagy valami ilyesmi...
Kóstoljátok meg!
Yamm!
A probléma viszont az, hogy a chili-mango szósz, cheddar, Angus csapat ellen dolgozik benne a BBQ szósz. A BBQ túl intenzív. Szerintem nem is kellene bele.
De ha már benne van, akkor lehetne kevesebb. Nagyon elviszi a különleges ízeket egy "szokásos" BBQ íz irányba. Én kihagynám belőle.
Ettől még persze maga a burger finom, szaftos, ötletes, különleges.
Szumma:
Azt nyugodt lélekkel ki tudjuk jelenteni, hogy a "Gourmet Burger" food truck jól definiálja a "gourmet" fogalmát. Rettentő jó ez a két hamburger.
A "Surf & Turf"-ben én nem bántam volna ha jobban kiérzem a habanero ízét. Akár némi kapszaicin túltengés felvállalása mellett is. Értem, értem...sokan nem szeretik az erőset. Viszont egy gyors "erős mehet bele" kérdéskör tisztázása után máris foghatna vastagabban a krémesített habanero.
Tovább megyek!
A két hamburgernek csinálnék "Hellfire" változatát ugyanazon az áron. Vágnék bele 2-3 karika nyers habanerot vagy többet (a garnélát mondjuk kivenném ilyenkor, mert értelme már nincs benne). Szerintem menne. Adnék mellé "Hellfire challenge" kitűzőt is. Tuti, hogy a félrészeg fesztiválozók azon versenyeznének, hogy kinek van a legtöbb kitűzője.
Száz szónak is egy a vége...vagy egynek száz vagy valami ilyesmi...
Kóstoljátok meg!
Yamm!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése