2017. március 23., csütörtök

Hűtőkiürítős "empanada" - #analfabétakonyha

Bizonyára Te is jártál már úgy nagyjából szerda, csütörtök környékén (vagy máskor), hogy tele a hűtő maradék kajával. Kidobni nem akarod, főzni nincs kedved, de azért enni kéne valamit...

A megoldás: Hűtőkiürítős "empanada"
Nagyon hamar kész és tökéletesen finom!

Az empanada tulajdonképpen töltött, sült tészta. Ebből indulunk.
Röviden annyi a lényege, hogy fogod a maradék kajákat és betöltöd leveles tésztába.
De mutatom is....

Amit vásárolnod kell, az leveles tészta és ha nincs otthon liszt, az is jól jöhet.
A leveles tésztát megtalálod könnyen, mert rá van írva, hogy "leveles tészta". A lisztre pedig abszolút nem meglepő módon az, hogy "búza liszt". Leveles tésztából van mirelit és nem mirelit, csak hűtött.
Vegyél hűtöttet (Aldiban 290Ft) és nem kell tökölni vele míg kiolvad. Hazamész és kiteríted így: 


Szórd meg vékonyan egy kis liszttel, könnyebb lesz "dolgozni" vele.
Fogj egy jó nagy szájú poharat és annak a segítségével a tésztából vágj köröket. Lehet kisebb, nagyobb, ahogy kijön, ahogy tetszik.


Ha megvan, akkor már melegítheted is elő a sütőt 200 fokra. Nézz be a hűtőbe. Jöhet minden maradék, ami tetszik. Megmaradt két szelet szalámi, lapka sajt, sonka szelet, roston hús darabok, három kanál sertés pörkölt, csirke máj, zöldség, hal, bármi amit el tudsz képzelni sült tésztában. Ezeket ahogy esik úgy puffan, tedd a körök egyik felére....valahogy így: 



Nagyjából kész is vagy az előkészítéssel....
A tészta köröket hajtsd fel a másik felére, betakarva a "tölteléket".
Ha kicsit lisztes a kezed, könnyebb dolgozni, illetve villával szépen le tudod "ragasztani" őket.


Pakold őket egy tepsibe. A maradék, "nyesedék" tésztából gyúrj egy gombócot, majd az ujjaiddal alakítsd ki benne egy lyukat. Ezt is tele lehet tenni "töltelékkel".


Verj fel egy tojást és ecsettel kend be őket. Azért is, mert a TV-ben minden leveles tésztát bekennek tojással, és azért is mert szebb lesz így.


Töltsd meg a "nyesedékből" gyúrt példányt amivel akarod. Én tettem bele oliva bogyót, chili szószt és sonkát. Aztán szórd meg az egészet sajttal (ha van otthon persze...). Ez már nagyon nem empanada. Azon nincs reszelt sajt. De mindegy is....kit érdekel?


Mehet be a sütőbe 200 fokra!
15 perc múlva kész vagy a vacsorával!
A gyerek elé teheted a szalámis, sajtost. Meg fogja enni. :-)


Megdagadt mint Giziben a gyerek. Na ez így máris űberjó. De Te nem elégszel meg ennyivel. Valami szósz kell hozzá. Tejföl + fokhagyma + petrezselyem tökéletes. Chili szósz tökéletes. De szimpla majonéz is!

És máris a hűtő tartalmának selejtezéséből lett egy állatjó vacsora! Mindez átöltözéssel együtt 25 perc.


Yamm!
Nagyon laktató! Egy adag leveles tésztából három nem túl nagy étkű ember jól lakik minimális "töltelékkel"...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése