2017. március 19., vasárnap

A 15 perces csodakaja - Fekete kagyló #analfabétakonyha

Körülbelül 15 évvel ezelőtt jártunk Spanyolországban. 
Egy tengerparti büfében láttam meg az étlapon: Mejillones al vapor
Fogalmam nem volt mit jelent ez, de jól nézett ki a képen lévő étel a felirat mellett. 
Megkóstoltam és azóta nem tudok menekülni a kagyló elől. De nem is akarok. :-)

Szóval, Mejillones al vapor annyit jelent "párolt kagyló".
Az mellett, hogy a kagyló roppant finom, még nagyon egészséges is. Ráadásul az elkészítése is rettentő egyszerű.
Fekete kagylót ezerféle százféle verzióban készítenek Magyarországon is. Vöröshagymán dinsztelve, fehérborban párolva, zöldségekkel...stb. Én úgy szeretem ahogy a spanyolok kitalálták maguknak.
Nem kell túlmisztifikálni, túlgondolni, túlbuzizni a receptet, ennek az ételnek az egyszerűségében van a varázsa. Amit a kagyló nagyon kíván, az a fokhagyma. Többi nem érdekes.

A hozzávalók listája igen rövid:

- kagyló
- vaj
- fokhagyma
- petrezselyem

Ennyi.
Fekete kagylót tudsz venni a hipermarketekben vagy a Budaörsi Halpiacon bármikor (hétvégén is).
Háromféle verzióban tudsz ilyet vásárolni:
  • Fagyasztott fekete kagyló - ilyet még nem próbáltam, de bizonyára működik ezzel is.
  • Friss kagyló, hűtve, hálóban. Ez NEM tisztított kagyló! Viszont nagy eséllyel teljesen friss. Elkészítés előtt egyenként át kell nézni. Tisztítás annyiból áll, hogy: 
    - Amelyik ki van nyílva vagy törött, azt ki kell dobni. 
    - Homokot, koszt lemosni róla
    - Bajuszt eltávolítani. Ez egy kis bajusz-szerű izé ami kilóg a kagylóból. Oldal irányba húzva       egyszerűen kitéped.

  • Harmadik verzió a hűtött, vákuum csomagolt. Ez a legdrágább, cserébe viszont semmi dolgod vele. Konyhakész, tisztított.



Én most a tisztított, konyhakész opciót választottam. 
Szükséged lesz egy serpenyőre, lábasra, bármire ami lefedhető. Ez fontos, hiszen fedő alatt pároljuk a kagylót.
Mint említettem kell vaj, fokhagyma és petrezselyem. A petrezselyem is elhagyható egyébként, de szerintem jó bele és jól is mutat rajta. Ennyi az összes hozzávaló amire szükséged van.


Innen indul a 15 perc. Kényelmesen....
Közepes lángra felteszed a lábast, serpenyőt vagy amit választottál, de van fedője.
Beleteszed a vajat olvasztani. Nem érdekes, hogy mennyi kell. Ahogy látod. Ne látsszon ki alóla a lábas vagy serpenyő alja. Akkor már elég. :-)
A vajat ne égesd meg. Csak olvadjon fel. Közben apróra vágtad a fokhagymát. Ha nem, akkor tedd meg gyorsan és dobd az olvasztott vajba. Ha 1kg-os kagylót vettél, akkor 5-6 gerezd simán mehet bele. Kicsit vedd lejjebb a lángot, ne égjen meg a fokhagyma sem. Két perc után dobd bele a petrezselymet, amit időközben szintén apróra vágtál. 
Most körülbelül itt tartasz: 


Most reflexből szórnád bele a sót és a borsot, de NE tedd. Nem kell. Sózni a kagylót TILOS, de bors sem kell bele.
Jöhet a kagyló! Egyszerűen szórd bele. 
Ha vákuumos kagylót vettél, akkor mehet bele a leve is. Ha Te magad tisztítottad, akkor kicsit több vajat használj vagy önts bele egy deci bort (de ezzel már eltérsz az eredeti recepttől :-)).
Szóval a kagylók szépen befeküdtek a finom vajas-fokhagymás ágyba. Kavard fel, és tedd rá a fedőt.
Közepes lángon 5-7 perc kell neki lefedve. 
Akkor vagy készen amikor a kagylók szépen kinyílnak. Várd meg míg jó nagyra nyílnak.
Itt már alakul, majdnem kész:


Ez pedig kész is:

Amikor készen vagy, vedd ki a kagylókat egyenként, a héjának felét törd le és dobd ki. Tedd szépen egymás mellé valami tálaló alkalmatosságra. 
Most jön a lényeg! Ha ez megvan, akkor a főző lábasból, serpenyőből kanalazz a fokhagymás-vajas léből a kagylókra. Szépen locsold meg őket.


Yamm! 
Nem fogod tudni abbahagyni! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése